Adıyaman Eczacı Odası - Adıyaman Nöbetçi Eczaneler

Ocak 10, 2020

e-Fatura ve E-Arşiv Fatura Hakkında Merak Ettikleriniz


E-Belge (E-arşiv fatura) : Ancak GİB üzerinden kullanılacak bir belge türüdür. Gib üzerinden 01.01.2020 tarihinde açılan bu sistem üzerinden kesilen e-belgelerin saklama sorumluluğu mükellefin kendisine aittir ve bu belgelerin Türk Ticaret kanuna göre 10 yıl boyunca saklama zorunluluğu vardır.

E-Fatura ve E-Arşiv fatura : E- fatura entegratör firmalar tarafından vergi mükelleflerine hizmet satılma yoluyla verilen ve bu fatura sistemlerinin muhafaza sorumluluğunun entegratör firmalar da olduğu sistemdir .E-fatura ve e-arşiv fatura hizmetini eczacımız dilerse TEB Eczacı Kart’ın çözüm ortağı Kolaysoft entegratör firmasından alabilir.

TEB Eczacı Kart çözüm ortağından hizmet alan eczacılarımız fatura saklama yükümlülüğünü entegratör firma üzerinden sağlamış olacaklar ve eczacılarımızın ayrıca fatura saklamalarına gerek yoktur.
Geliştirilen Eczacı Kart portalı SGK Medula sistemi ile uyumludur. Ayrıca bir yazılım entegrasyonu gerekmemektedir.

Bu tebliğ ile ilgili olarak meslektaşlarımızın aşağıda belirttiğimiz konulara uygun davranması gerekmektedir.

1- TEB Eczacı Kart çözüm ortağı Kolaysoft Entegratör firma ile anlaşan veya anlaşacak olan meslektaşlarımızın sisteme ilk başvurusunda e-imzası olması gerekmektedir. Meslektaşlarımızın bu konuya özellikle dikkat etmesi ve e-imzası aktif olması gerekmektedir .

Eğer TEB Eczacı Kartın hizmet sunduğu entegratör firma ile devam edilecekse, oda sayfamızdaki görseli tıklanarak giriş yapılmalı ve yönergeler takip edilerek kayıt oluşturulmalıdır.

2- www.gib.gov.tr sayfasından bu sistemi kullanacak meslektaşlarımız için e fatura kullanacak ise e imza gerekli olup; e belge kullanacaksa e imza gerekli değildir.

3-Bu tebliğ 01.01.2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği için Aralık ayı eczane faturaları mevcut sistemle kesilebilir. Ancak, Ocak ayı faturaları e fatura olarak kesilecektir.

TEB Eczacı Kartın hizmet sunduğu entegratör firmanın sistemine kayıt olduktan sonra eğer e-imza işlemini yapılmazsa, ve kayıt olduktan sonra 24 saat içinde e-imza işlemini tamamlamazsa firma tarafından ilgi eczaneye dönüş yapılacak ve uzaktan yardımla e-imza işlemlerinizin tamamlamanıza yardımcı olunacaktır.

e-Fatura ve E-Arşiv Fatura Hakkında Merak Ettikleriniz.

Geçiş zorunluluğu bulunan ve zorunluluğu bulunmamasına rağmen e-Fatura sistemine geçmeyi düşünen üyelerimiz, Türk Eczacıları Birliği Eczacı Kart ile anlaşmalı kurum olan Kolaysoft firmasının e-fatura sistemini kullanabilirler.*E Fatura ve E Arşiv Faturalarda E İmza zorunlu olacağından temin edilmesi tavsiye olunur.

E-Fatura Nedir ?

Devamlı duymaya başladığımız ve hayatımıza hızla giren bu uygulamayı en basit haliyle şöyle tanımlayabiliriz; E-Fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki geçerliliğe sahip, göndericisinden alıcısına, elektronik uygulamalar aracılığıyla, saniyeler içerisinde ulaştırılan belge türüdür. Devamı için tıklayınız.

E-Arşiv Fatura Nedir ?

GİB'in yayınladığı yeni tebliğ (VUK 509) ile belirlenen standartlara uygun olarak düzenlenen ve muhafaza edilen faturaların elektronik ortama taşınması, o ortamda oluşturulması, muhafaza edilmesi ve elektronik ortamda raporlanmasını kapsar. Devamı için tıklayınız.

Eczacıların En Çok Sorduğu Sorular ve Cevapları

SGK'ya kesilen e-fatura nasıl olacak, ilaç depolarından nasıl bir fatura gelecek? Devamı için tıklayınız.