Şubat 06, 2025
Eczanelerde Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Hakkında
Eczanelerde Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Hakkında
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'ne Birliğimiz tarafından gönderilen yazı ile, meslektaşlarımızın doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla, eczanelerimizde 01.01.2025 tarihinden itibaren yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları konusunda bilgi talep edilmiştir.
Müdürlük tarafından Birliğimize gönderilen ve ekte yer alan cevabi yazıda, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun "İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri" başlıklı 6. maddesi kapsamında, 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işvereni veya işveren vekillerinin bu yükümlülüğü, kendi tercihi ile belirleyebileceği aşağıda yer alan yöntemlerden bir veya birkaçı ile birlikte yerine getirebileceği bildirilmektedir.
- Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirerek,
- Hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden veya ÇASMER'lerden hizmet alarak,
- Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması halinde İSG hizmetlerini bizzat kendi üstlenerek,
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ilan edilen eğitimi tamamlamak şartıyla iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme şartı olmaksızın işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini bizzat üstlenerek.
50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işvereni veya işveren vekilleri tarafından yukarıda belirtilen 4. yöntemin tercih edilmesi durumunda, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme şartı olmaksızın Bakanlık tarafından ilan edilen eğitimi tamamlamak şartıyla, 6. maddede yer alan yükümlülüğün yerine getirilmiş olacağı, bu yöntemin tercih edilmesi halinde, işyeri işverenince veya işveren vekillerince, ilan edilecek eğitimlerin takip edilmesinin ve bahse konu eğitimlerin tamamlanmasının önem arz ettiği bildirilmektedir.
Bilgilerinizi ve üyelerinizin bilgilendirilmesini saygılarımla rica ederim.
Anadolu Üniversitesi İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Hakkında duyuru
Değerli Meslektaşlarımız,
Anadolu Üniversitesi ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır.
Anadolu Üniversitesi ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecektir. Ayrıntılı bilgiye https://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi linki üzerinden ulaşılabilmektedir.
Başvuru Tarihi ve Kayıt Bedeli
Başvuru işlemleri 03.02.2025 – 28.02.2025 tarihleri arasında yapılacaktır.
Kayıt bedeli 750 TL’dir.
Önemle duyurulur.
Bu hususta dikkat edilmesi gereken bazı durumlar aşağıdadır.
1. Eczanelerimizin de içinde bulunduğu birçok işyeri iş sağlığı ve güvenliği gereklerini yerine getirmek zorundadır.
2. Anadolu Üniversitesi – T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliği ile hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta (eczaneler az tehlikeli sınıfta yer almaktadır) yer alan iş yerlerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini kendileri yürütebilmektedir. Bu nedenle eczacıların herhangi bir firma ile anlaşma yapmasına gerek bulunmamaktadır.
Daha önce sertifika programına katılarak sertifika almış olanlar;
2016 yılında düzenlenen Anadolu Üniversitesi İş Sağlığı Ve Güvenliği Sertifika Programı'nı başarıyla tamamlayanlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Programı İSG-KATİP https://isgkatip.csgb.gov.tr/ portalından başvuru yaparak yükümlülük taahhütünde bulunabilmektedirler.
İSG-Katip sisteminde işveren olarak görünmediğimiz durumlarda, muhasebecimizden SGK sistemine işveren olarak tanımlatılmamız istenmeli ve sonrasında işlemlere devam edilmelidir.
Anadolu Üniversitesinin ilgili belgesi, İSG-KATİP sisteminde görünmüyorsa Anadolu Üniversitesi Bürosuile iletişime geçilmelidir.
Daha önce sertifika programına katılmamış ve dolayısıyla sertifikası bulunmayanlar;
İlgili belgeye sahip olmayan kişiler, Anadolu Üniversitesinin “İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri h ttps://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi eğitimine 03/02/2025 -28/02/2025 tarihleri arasında kayıt işlemini tamamlamaları gerekmektedir. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayanlar iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kendisi yapmak için İSG-KATİP sistemine başvurabileceklerdir.
3. Eczacı veya belirlediği vekil, yalnızca bir işyerinin sorumluluğunu alabilir.
4. Eczacılar, iş yeri hekimliği hizmetini; aile hekimliklerinden, hastanelerden ya da Çalışan Sağlığı Merkezi (ÇASMER)’den alabileceklerdir. İşyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu bulunmamaktadır.
5. Eczanelerimizde uygulanması gereken risk değerlendirme ve acil durum planı için Türk Eczacıları Birliği tarafından kılavuz hazırlanacaktır.
6. Meslektaşlarımız eczaneleri için iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kendileri verebilmelerine rağmen sertifikasyon işlemleriyle uğraşmak istemedikleri taktirde OSGB firmalarından belirli bir ücret ödeyerek hem iş yeri uzmanı hem de iş yeri hekimi desteği alabileceklerdir.